lauantai 16. toukokuuta 2015

Vehnänoras

Uusi tuttavuus tälle Smoothien tekijälle: Vehnänoras. Olen kyllä kuullut, että sitä käytetään terveysjuomissa ja nyt tuli kokeiltua itsekin.

Vehnänoras

Vehnänoraissa on proteiineja 23 %, hiilihydraatteja 37 %, raakakuitua 17 %, rasvaa n. 6,5 % ja suhteellisen runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä (0,04 %). Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Vitamiineista vehnänoraassa on runsaasti A-, B-, C- ja E-vitamiineja ja niissä on huomattavia määriä myös beeta-karoteenia, lykopeenia, kseaksantiinia, tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia (B3), pyridoksiinia (B6 ), B12-vitamiinia, K-vitamiinia, biotiinia, foolihappoa ja pantoteenihappoa.

Vehnänoraissa on todettu olevan yli 90 mineraalia. Näistä huomattavimpina määrinä ovat kalium, magnesium ja rauta, jota voi olla jopa 34 mg/100 g:ssa. Näiden lisäksi runsaina esiintyvät mangaani, seleeni, natrium, sinkki, jodi, kupari ja rikki.

Vehnänoras sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Runsaimpina glutamiinihappo, alaniini, arginiini, leusiini, proliini ja valiini. Jonkinverran myös kystiiniä, metioniinia, seriiniä ja tryptofaania.
Tuoreessa oraassa ja siitä puristetussa mehussa on runsaasti entsyymejä, mm. proteaasia, sytokromioksidaasia, amylaasia, lipaasia, transhydrogenaasia sekä superoksididismutaasia (SOD).

Leikatuista versoista puristetaan mehua tai ne käytetään tuoreyrtin tavoin, pilkottuina salaatteihin, keittoihin, pataruokiin tai vaikka leivän päälle.
Kuivattua orasta käytetään erilaisissa viherjauheissa ja niistä valmistetaan myös ravintolisiä. Vehnänoras sopii myös lemmikkieläinten, kuten kissojen ja koirien naposteltavaksi. Lemmikkieläimille vehnänoraasta on hyötyä lisäravinteena ja suoliston puhdistajana.

Erittäin ravitsevana vehnänorasta käytetään vahvistavana ravintolisänä toipilaille, väsymysoireyhtymää sairastaville tukihoitona ja kehoa puhdistavien kuurien osana. Vehnänoraiden suuresta rautapitoisuudesta on apua anemian hoidossa. Vehnänoraan sisältämä klorofylli eli lehtivihreä tehostaa punasolujen tuotantoa, parantaa kudosten hapensaantia, tehostaa sydämen, verisuonten ja keuhkojen toimintoja. Vehnänoras tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja tehostaa verenvirtausta. Elävän ravinnon puolestapuhuja ja vehnänorasterapian uranuurtaja Ann Wigmore on todennut, että ”vehnänorasmehu sisältää nestemäistä happea.”

Klorofylli auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja myrkyistä. Klorofylli torjuu bakteereja sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Vehnänoras tehostaa valkosolujen muodostusta ja vaikuttaa edullisesti vastustuskykyyn sekä happo-emästasapainoon. Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetukseen ja suoliston puhdistukseen sekä tukemaan painonpudotusta. Vehnänoras on antibakteerinen, se tasapainottaa suolistoflooraa ja neutraloi haitallisia aineita sekä puhdistaa maksaa. Vehnänoraan pureskelu hoitaa myös suun limakalvoja ja suun hygieniaa sekä pahanhajuista hengitystä. Ulkoisesti vehnänoraita käytetään pakkauksina ihosairauksiin, haavoihin, tulehduksiin, ruhjeisiin, kasvaimiin, palovammoihin ja hyönteisten puremiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti