keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Hypistelymuhveja vanhustenkoteihin

Olen Facebookiin järjestänyt ko. tempauksen: https://www.facebook.com/events/1592077287744905/


Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna Hypistelymuhvi on kehitetty mm. muistisairaille ihmisille.

Muhvi on helppo tehdä neulonnan, virkkauksen tai ompelun perustaidoilla. Näiltä sivuilta löytyy ohjeita muhvien toteuttamiseen sekä miten voi lahjoittaa muhvin sitä tarvitsevalle.

Mikä muhvi?

Muhviin on kiinnitetty käsien toimintaa aktivoivia esineitä, esim. nappeja, pallotupsuja ja virkattuja kuvioita jne. Esineitä voidaan kiinnittää sekä ulko- että sisäpuolelle eli käsiä voi lämmitellä muhvin sisällä ja samalla hypistellä. Erilaiset värit, muodot ja materiaalit tuovat lisäksi virikkeitä myös näköaistin kautta.

Käsityökampanjoistaan tunnetut Martat ovat myös mukana muhvitalkoissa ja Pohjois-Karjalan Martat ry levittää tietoa sekä toteuttaa muhveja jäsenyhdistysten kautta.

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmissä on testattu hypistelymuhveja ja tulokset ovat erittäin rohkaisevia. Hypistelymuhvi antaa tekemistä levottomille käsille, jolloin esim. muistisairautta sairastava henkilö voi rauhoittua. Muistisairauteen voi liittyä levotonta motorista käyttäytymistä, jota voidaan lievittää virikkeitä lisäämällä.


Toisin sanoen: Ihminen, jolla on muistisairaus, kokee tarvetta liikkumiseen ja tekemiseen. Ihmisille ei saisi jäädä tyhjät kädet missään elämänsä vaiheessa. Hypistelymuhvi antaa tekemistä käsille, ja ihminen voi kokea esim. rauhoittumista tai innostusta.

Neuleohjeen muhvista on ensimmäisenä kehittänyt Linda J Walter ja lisäksi niitä on myös maailmalla myynnissä kaupallisina tuotteina. Parin viime vuoden aikana on varsinkin Iso-Britanniassa neulottu urakalla Hypistelymuhveja yhteistyössä sairaalaosastojen kanssa.

Muhvin teko-ohjeita: http://www.joensuu.fi/muhviohjeita
http://moro.aamulehti.fi/wp-content/uploads/2015/05/Hypistelymuhvi_lyhyt_ohje.pdf

Lähtekää mukaan tekemään hyvää Oulun alueen muistisairaille ja lähettäkää valmiit muhvit osoitteeseen:

Oulun Seudun Muistiyhdistys
Pakkahuoneenkatu 15 A 5
90100 Oulu
Puh: 044 033 2992


Muhveja voi lähetellä sitä mukaa, kuin niitä valmistuu. Ja vaikka tapahtuman loppupäivä on 30.9.2015, senkin jälkeen niitä voi lähettää. Aina tulee lisää muistisairaita, jotka tarvitsevat virikkeitä.

Kiitos että osallistut ♥
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti