perjantai 29. toukokuuta 2015

Salvialla vatsa litteäksi

Salvia on kasvi, jolla on monia terveydellisiä ominaisuuksia. Yksi niistä on sen vaikutus auttaa sinua saamaan vatsa litteämmäksi, mikä tekee siitä ihanteellisen osan laihduttajan ruokavalioon. Lue tästä artikkelista mitä etuja salviateen tai -uutteen juomisella on.

Salvia on maustekasvi ja se on alkuperäisin Välimereltä. Se kuuluu mintun kanssa samaan perheeseen ja kasvaa kuten pensas. Sen lehdet ovat soikeita ja vihreät, ja kukat ovat punaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Salvialla on pitkä historia lääkekasvina ja ainesosana monissa ’rohdosjuomissa’. Ennen vanhaan sanottiin, että se, joka söi salvian lehtiä, saavuttaisi tietoa.


Salvialla on useita käyttötarkoituksia gastronomiasta kauneushoitoihin. Sitä käytetään niin ihovoiteissa kuin hiustenhoitotuotteissa sen herkullisen tuoksun takia. Makumieltymysten mukaan sitä voi käyttää eri aterioiden valmistuksessa.
Seuraavaksi muutamia salvian ominaisuuksia:
 • Anti-tulehduksellinen, minkä vuoksi se auttaa lievittämään lihaskipuja, reumaa ja niveltulehduksia.
 • Se on astringentti, eli kudoksia supistava.
 • Se on tehokas antiseptinen aine, loistava tapa päästä eroon kurkun infektioista.
 • Sitä voidaan käyttää vatsan tai lihasten kramppeihin ja kouristuksiin.
 • Taistelee viruksia ja bakteereita vastaan.
 • Sisältää suuren määrän A- ja C-vitamiineja.
 • Vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.
 • Lievittää hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan ongelmia.
 • Auttaa valvomaan verensokerin tasoa.
 • Lisää hikoilua johtuen sen kuivattavista ominaisuuksista (esim. kuumeiluun).
 • On todistettu, että sitä voidaan käyttää lievittämään kuukautiskipuja.
 • Rauhoittaa päänsärkyä ja vatsakipuja.
 • Estää nesteiden kertymistä.
 • Tehostaa haavojen ja naarmujen paranemista.
On tärkeää huomioida, että salviaa ei suositella imettäville naisille eikä potilaille, joilla on munuaisten vajaatoiminta tai neurovegetatiivista epävakautta.

Tämä johtuu salvian sisältämästä tujonista, jota se sisältää suuren määrän. Tujoni on suurina annoksina nautittuna neurotoksista ja voi aiheuttaa kouristuksia. Se voi myös aiheuttaa keskenmenon, minkä vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville naisille.

Miten salvia auttaa saamaan litteämmän vatsan?

Tämä kasvi, jota käytetään usein ruuanlaitossa sekä kauneushoidoissa, omaa aivan loistavia ominaisuuksia, jotka toimivat lääkkeenä eri sairauksiin tai häiriöihin. Kuten yllä jo mainittiin, se toimii erinomaisesti henkilöille, jotka haluavat litteän vatsan lyhyessä ajassa.
Näin se on loistava lisä naisille (ja miehille) jotka ovat laihdutuskuurilla, sillä muiden salvian hyötyjen joukossa sillä on myös kyky säännellä ruuansulatusta edistävien elinten toimintoja.


Salviauutteen tai -teen juominen voi ehkäistä ja lievittää tulehduksia, jotka johtuvat vatsavaivoista jotka ovat aiheutuneet esim. liiallisesta syömisestä tai jos syöt jotain, mihin kehosi ei ole niin tottunut (erittäin rasvaiset ja raskaat ruuat, suklaa jne). Sitä käytetään myös välttämään ”herkkujen” syömistä.
Tätä kasvia voidaan käyttää infuusion eli uutteen muodossa. Infuusio auttaa kehoa puhdistamaan ja pääsemään eroon myrkyistä, jotka vahingoittavat sitä.
Salvia muun muassa stimuloi sappirakkoa, auttaa taistelemaan ummetusta vastaan, edistää suoliston toimintaa ja auttaa pääsemään eroon ilmavaivoista. Se auttaa pääsemään eroon kehoon kertyneestä kaasusta (yksi syy, miksi sinulla on ehkä turvonnut vatsa) ja helpottaa nesteenpoistossa (etenkin nilkoista ja jaloissa).Salviateen valmistaminen on todella helppoa. Laita 15 grammaa kuivattua tai tuoretta kasvia (lehdet ja kukkaosat) litraan kiehuvaa vettä.
Tuore salvia pärjää hienosti kotioloissa ja voit pitää sitä kukkaruukussa, puutarhassa, parvekkeella tai keittiössä runsaassa auringonvalossa, tai vaihtoehtoisesti ostaa kuivattua salviaa eko- tai yrttikaupasta.
Kun sekoitat veden salviaan, anna sen hautua kolme minuuttia. Lisää sitten sitruunan mehua maun mukaan ja jos haluat, voit makeuttaa teen pienellä määrällä stevialla tai puhtaalla mehiläishunajalla. Makeuttamaton teejuoma voi olla hieman katkera, riippuen omista makutottumuksista.
Tämän määrän pitäisi riittää kolmesta neljään päivään. Tänä aikana salviateen lisäksi sinun tulisi syödä terveellisesti. Nauti paljon hedelmiä ja kasviksia, etenkin sellaisia jotka puhdistavat kehoa.

Voit juoda salviateetä kylmänä tai kuumana. Suositellaan juomaan sitä tyhjään vatsaan aamulla, sillä se edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa paremmin ja tehokkaammin koko päivän poistaen rasvoja ja myrkkyjä kehosta.
Voit säilöä juoman kannellisessa astiassa (esim. pullossa tai purnukassa) jääkaapissa ja juoda sitä jääteenä kun olet janoinen, tai kuumana talvella kun haluat lämmittää kehoasi tai vain pitää pienen tauon työpäivän aikana.

VAROITUKSET

Salvian sisältämästä eteerisestä öljystä n. 35-60% on myrkyllistä tujonia. Pitkäaikainen ja runsas salvian käyttö voi aiheuttaa vakavia hermosto- ja ruuansulatushäiriöitä. Raskaana oleville tai imettäville naisille salviaa ei suositella eikä myöskään lapsille.

Vrk:ssa kourallinen tuoretta salviaa on kohtuullista käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti