lauantai 13. kesäkuuta 2015

Narsisti

Olen eräässä FB ryhmässä, jossa kirjoitellaan paljon henkisyyteen/hengellisyyteen liittyviä juttuja ja jopa ufo-juttuja. Itse voin sanoa, etten ole koskaan ufoa nähnyt, joten olen ufojen suhteen skeptinen.

Alussa ryhmässä oli ihana, välitön keskusteluilmapiiri, mutta ryhmän ylläpitäjä alkoi jossain vaiheessa pitämään itseään jonkin sortin "valittuna". Hän määräilee ryhmässä, haukkuu ihmisiä, ei pyydä anteeksi ja poistaa helposti ihmisiä ryhmästä, jos he ovat eri mieltä kuin hän. Hänen ennustuksensa eivät ole pitäneet paikkansa eli hän luulee olevansa myös ennustaja.

Hän selvästi nauttii, kun saa heitettyä sellaisen kommentin ilmaan, että koko ryhmä alkaa "nahistelemaan" asiasta. Hän jopa nauraa ihmisten loukkaamiselle ja surulle. Oikeastaan kylmä karsii, kun joutuu virtuaalimaailmassa "nokatusten" narsistin kanssa.

Koska ryhmä on henkisyydestä kiinnostuneiden ihmisten ryhmä, mitä voikaan tuollainen voimakas narsistinen persoona saada aikaan?! Pahimmat tapaukset ovat sattuneet USA:ssa, jossa jopa "kulttiin" kuuluneet ihmiset ovat tehneet massaitsemurhan. No sitä ei varmaan Suomessa tapahdu.

Moni varmaan ajattelee, että miksen eroa ryhmästä? En halua erota siksi, koska siellä on todella ihania ihmisiä, lukuunottamatta nyt tätä ryhmän ylläpitäjä "gurua", joka luulee olevansa Jumalan "valittu".

Toivotaan, että hänkin lopulta menisi itseensä ja tajuaisi, että nyt menee jo älyttömyyksiin tämä homma.

Narsisti on hyvin ovela ja osaa "sälyttää" syyn toisen niskaan.


"Itsekeskeinen narsisti haluaa olla maailman paras, janoaa ihailua, kadehtii muita ja on haluton tai kyvytön ottamaan huomioon toisten tarpeita. Narsistia lepytellessä, palvoessa ja palvellessa sekä tämän ailahtelevia mielialoja arvaillessa narsistin kumppanin voimat ehtyvät ja pahimmillaan itsetunto romahtaa.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on persoonallisuushäiriöihin kuuluva psyykkinen häiriö. Se hyväksyttiin psykiatriseen diagnostiseen DSM-järjestelmään vuonna 1980. Kansainvälisestä tautiluokituksesta ICD-10:stä puuttuu tämä häiriö, ja se luokitellaan muuksi persoonallisuushäiriöksi. Häiriölle on tyypillistä erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Häiriöstä kärsivä kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen ja voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan narsistinen häiriö ei ilmene älyllisinä tai suoritusongelmina eikä myöskään mielenterveysongelmina. Se ilmenee sosiaalisessa käyttäytymisessä, ja kun ihmiseltä puuttuvat tietyt hillitsevät mekanismit, esimerkiksi syyllisyyden- ja häpeäntunteet, hän voi suoriutua älyllisesti keskimääräistä paremmin. Hän ei kykene myöntämään epäonnistumista, mikä voi antaa harhaanjohtavasti kuvan vahvasta itsetunnosta.

Tutkimuksella on osoitettu että narsismin voi testata yksinkertaisesti kysymällä, minkä verran henkilö on omasta mielestään narsisti. Yhden kysymyksen testi oli kilpailukykyinen muiden psykologisten narsismitestien kanssa. Narsisti ei nimittäin näe narsismiaan negatiivisena ominaisuutena."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti