sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkäsiirappi


Pullollinen kuusenkerkkäsiirappia on halpaa herkkua. Veden ja kerkkien lisäksi tarvitset ainoastaan muutaman desin sokeria.

Kotitekoinen herkkusiirappi syntyy yksinkertaisesti kuusenkerkistä.

Kerkät ovat kuusen nuoria vuosikasvuja, joita voi syödä sellaisenaan. Voit lisätä niitä leivän päälle, salaatteihin tai ruokien ja leivonnaisten koristeeksi.

Kasvaessaan kerkät saavat tummanvihreän värin ja pihkaisen maun. Kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kysy lupa, jos keräät kerkkiä muusta kuin pihakuusestasi.

 Nuoret kerkät ovat ihania myös sellaisenaan.

Kerää kuusenkerkät nyt alkukesästä ja keitä niistä siirappia. Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan vaaleanvihreinä ja pehmeinä. Yhteen pullolliseen siirappia tarvitset noin litran huuhdeltuja kuusenkerkkiä. Halutessasi voit liottaa kerkkiä vedessä yön yli.

Kiehauta noin litra vettä ja lisää sekaan kerkät. Keittele rauhallisesti poreillen noin tunti. 

 Käytä siirappiin yhtä paljon kuusenkerkkiä ja vettä. Makeuttamiseen voit käyttää erilaisia sokereita.

Siivilöi kuusenkerkät liemestä. Kiehauta kuusenkerkkäliemi ja lisää joukkoon pari-kolme desilitraa sokeria. Ruokosokerilla saat siirappiin lisämakua ja sävyä. Sekoittele ja anna kiehua vielä noin tunti tai enemmän. Mitä enemmän sokeria ja pidempi keittoaika, sitä tahmeampirakenteisen siirapin saat.

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu jäätelön, lettujen tai jogurtin kanssa.  


Itse keitetty siirappi tekee jätskiannoksesta täydellisen. Kuusenkerkkäjäätelön teet helposti sekoittamalla hienonnettuja kuusenkerkkiä valmiin vaniljajäätelön sekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti