sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Edge of tomorrow


Eilisen illan leffa oli Edge of tomorrow. Samoin kuin iltalehden arvostelussa, minulla tuli heti mieleen elokuva "Päiväni murmelina", koska siinäkin pääosan esittäjä heräsi aina samaan päivään.

Leffan alussa Tom Cruise oli roolissaan arka, tietämätön ja ei todellakaan mikään taistelija. Hän joutui "vahingossa" sotamieheksi avaruusolioita vastaan, vaikka hän oli oikeasti upseeri ja armeijan PR-mies. Mutta kun samaan päivään herää uudestaan ja uudestaan, hänen sotilastaitonsa myös paranivat ja lopulta hän oli taitava sotilas.

Iltalehden arvostelu:

"Komediassa Päiväni murmelina (1993) televisiotoimittaja Phil Connors (Bill Murray) havahtuu kellon soidessa toistuvasti samaan aamuun vihaamassaan pikkukaupungissa. Ohjaaja Doug Liman hyödyntää ideaa surutta, mutta erinomaisesti soveltaen räiskyvässä scifielokuvassaan Edge of Tomorrow. Murrayn piinaavan kohtalon on perinyt Tom Cruise, joka esittää sen hillittömän hauskasti, hämmentynein, huolestunein ja pelokkain ilmein.

Leffassa matkijoiksi kutsutut valtavat, pitkäjalkaiset ja limaisia mutanttihämähäkkejä muistuttavat avaruusoliot valloittavat Eurooppaa pysäyttämättömällä vauhdilla ja hiljalleen koko maapallon tulevaisuus on vaakalaudalla. Kunnes pelastajaksi näyttää ilmestyvän uusimmalla teknologialla valmistetulla suojapuvulla haavoittumattomalta vaikuttava ja pelkän lempinimensäkin perusteella pirullisen ilkeältä taistelukoneelta kuulostava Rita "Full Metal Bitch" Vrataski (Emily Blunt). Hän on sankaritar ja valmis potkimaan muukalaiset sinne mistä ovat tulleetkin, ja mieluiten tunnistamattomina raatoina.

Kaikki ovat haltioissaan Vrataskin uroteoista ja ylistävät häntä uskonnollisena kiihkolla. Yhä koskemattomana säilynyt Iso-Britannia on vakuuttunut, että sota on kääntynyt ihmiskunnan hyväksi ja kenraali Brigham (Brendan Gleeson) on alaisineen suunnitellut ratkaisevan iskun Ranskaan. Hän komentaa eturintamaan myös lähinnä pr-kasvona ja moraalin nostattajana toimineen majuri William Cagen (Cruise), jolla ei ole minkäänlaista kokemusta aseellisista yhteenotoista. Järkyttänyt Cage yrittää luikerrella irti vastuusta vain virotakseen tyrmäyksestä karuun todellisuuteen makuuasennossa ja käsiraudoissa Heathrow'n lentotukikohdassa.

Hyökkäys on tuhoon tuomittu, iljettävien ja monihaaraisten kummajaisten ansa. Cagekin saa surmansa, mutta sinertävästä oliosta valuu jotain nestemäistä hänen verenkiertoonsa. Ja yhtäkkiä Cage on palannut ajassa taaksepäin. Hän herää Heathrow'ssa muistamastaan nöyryyttävästä asemasta asvaltilla ja on valmistautumassa samaan katastrofiin. Kerta toisensa jälkeen. Kukaan ei vaivaudu kuuntelemaan hänen höpötyksiään tulevaisuuteen näkemisestä. Onnekseen Cage tapaa lopulta Vrataskin, jota Emily Blunt tulkitsee itselleen äärimmäisen harvinaisen ja tähän mennessä rajuimman toimintaroolinsa timanttisesti. Hänellä ei ole lainkaan hävettävää lajityypin veteraanin Cruisen aisaparina.

Edge of Tomorrowin alku on aivan loistavaa viihdettä - eritoten Cruisen ansiosta - ja lupaa nautinnollista parituntista. Vanhetessaan ja vakavoituessaan leffan jännite hiipuu hetkellisesti jo rutiininomaiseksi ja käytännössä monasti nähdyksi scifiksi. Limanin kekseliäisyys herää kuitenkin jälleen henkiin viimeisimmillä minuuteilla ja ne jättävät suuhun sen tärkeimmän - herkullisen jälkimaun."

Ohjaus: Doug Liman.
Pääosissa: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton ja Brendan Gleeson.

Elokuvan traileri:https://www.youtube.com/watch?v=vw61gCe2oqI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti