Uusi tuttavuus tälle Smoothien tekijälle: Vehnänoras. Olen kyllä kuullut, että sitä käytetään terveysjuomissa ja nyt tuli kokeiltua itsekin.
Vehnänoraissa on proteiineja 23 %, hiilihydraatteja 37 %, raakakuitua
17 %, rasvaa n. 6,5 % ja suhteellisen runsaasti lehtivihreää eli
klorofylliä (0,04 %). Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja
aminohappoja. Vitamiineista vehnänoraassa on runsaasti A-, B-, C- ja
E-vitamiineja ja niissä on huomattavia määriä myös beeta-karoteenia,
lykopeenia, kseaksantiinia, tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2),
niasiinia (B3), pyridoksiinia (B6 ), B12-vitamiinia, K-vitamiinia,
biotiinia, foolihappoa ja pantoteenihappoa.
Vehnänoraissa on todettu olevan yli 90 mineraalia. Näistä
huomattavimpina määrinä ovat kalium, magnesium ja rauta, jota voi olla
jopa 34 mg/100 g:ssa. Näiden lisäksi runsaina esiintyvät mangaani,
seleeni, natrium, sinkki, jodi, kupari ja rikki.
Vehnänoras sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Runsaimpina
glutamiinihappo, alaniini, arginiini, leusiini, proliini ja valiini.
Jonkinverran myös kystiiniä, metioniinia, seriiniä ja tryptofaania.
Tuoreessa oraassa ja siitä puristetussa mehussa on runsaasti
entsyymejä, mm. proteaasia, sytokromioksidaasia, amylaasia, lipaasia,
transhydrogenaasia sekä superoksididismutaasia (SOD).
Leikatuista versoista puristetaan mehua tai ne käytetään tuoreyrtin
tavoin, pilkottuina salaatteihin, keittoihin, pataruokiin tai vaikka
leivän päälle.
Kuivattua orasta käytetään erilaisissa viherjauheissa ja niistä
valmistetaan myös ravintolisiä. Vehnänoras sopii myös lemmikkieläinten,
kuten kissojen ja koirien naposteltavaksi. Lemmikkieläimille
vehnänoraasta on hyötyä lisäravinteena ja suoliston puhdistajana.
Erittäin ravitsevana vehnänorasta käytetään vahvistavana
ravintolisänä toipilaille, väsymysoireyhtymää sairastaville tukihoitona
ja kehoa puhdistavien kuurien osana. Vehnänoraiden suuresta
rautapitoisuudesta on apua anemian hoidossa. Vehnänoraan sisältämä
klorofylli eli lehtivihreä tehostaa punasolujen tuotantoa, parantaa
kudosten hapensaantia, tehostaa sydämen, verisuonten ja keuhkojen
toimintoja. Vehnänoras tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja tehostaa
verenvirtausta. Elävän ravinnon puolestapuhuja ja vehnänorasterapian
uranuurtaja Ann Wigmore on todennut, että ”vehnänorasmehu sisältää
nestemäistä happea.”
Klorofylli auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja myrkyistä.
Klorofylli torjuu bakteereja sekä sisäisesti että ulkoisesti
käytettynä.
Vehnänoras tehostaa valkosolujen muodostusta ja vaikuttaa edullisesti
vastustuskykyyn sekä happo-emästasapainoon.
Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetukseen ja
suoliston puhdistukseen sekä tukemaan painonpudotusta. Vehnänoras on
antibakteerinen, se tasapainottaa suolistoflooraa ja neutraloi
haitallisia aineita sekä puhdistaa maksaa. Vehnänoraan pureskelu hoitaa
myös suun limakalvoja ja suun hygieniaa sekä pahanhajuista hengitystä.
Ulkoisesti vehnänoraita käytetään pakkauksina ihosairauksiin, haavoihin,
tulehduksiin, ruhjeisiin, kasvaimiin, palovammoihin ja hyönteisten
puremiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti