maanantai 16. maaliskuuta 2015

Collage Obsession/"Shade of Green" and Take a Word Challenge - GREEN

Osallistuin Collage Obsession haasteeseen "Shade of Green"
ja Take a Word haasteeseen "Green"

Koska St Patrickin päivä on 17.3.2015, haasteen nimet olivat "Vihreän sävyjä" ja "Vihreä".

I participated to Collage Obsession's challenge. Since it is St Patrick's day on March 17, challenge is a color theme "Shades of Green". Also I participated to Take a Word challenge "Green".

"Maaliskuun 17. päivä on Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistopäivä ja Irlannin kansallispäivä. Päivää juhlitaan Irlannin lisäksi kaikkialla maailmassa, missä asuu irlantilaisia - ja Irlannin ystäviä. Myös Suomessa asuvat irlantilaiset ja Suomi-Irlanti ystävyysseura järjestävät ilonpitoa Pyhän Patrickin ja Irlannin kunniaksi.
Kuka oli Pyhä Patrick?
Pyhä Patrick syntyi luultavasti Skotlannissa 300-luvun lopulla. Hänen alkuperäinen nimensä oli Maewyn Succat, eikä hän alun alkaen ollut erityisen uskonnollinen henkilö. Maewyn joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin, minä aikana hän opetteli täydellisesti paikallisen keltin kielen. Myöhemmin hän valmistui papiksi Ranskassa ja vakuuttui siitä, että hänen tehtävänsä oli käännyttää irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Tällöin hän vaihtoi syntymänimensä kristilliseen nimeen Patrick.
Pyhä Patrick teki lähetystyötä Irlannissa yli 30 vuotta; rakennutti monia kirkkoja, luostareita ja kouluja ja käännytti ihmisiä katoliseen uskoon. Hän kuoli oletettavasti 76-vuotiaana maaliskuun 17. päivänä vuonna 461. Hänen jäännöstensä sijaintipaikkaa ei varmuudella tiedetä, mutta hänen viimeisenä lepopaikkanaan pidetään yleisesti Downpatrickin kaupunkia Pohjois-Irlannissa.
Käärmeiden karkottaja
Pyhän Patrickin uskotaan karkottaneen käärmeet Irlannista. Ja toden totta; Irlannissa ei ole käärmeitä. Mutta eipä ole myöskään Uudessa Seelannissa, eikä Pyhän Patrickin tiedetä vierailleen siellä päin. Kyse saattaa olla enemmänkin kielikuvasta; tuodessaan kristinuskon maahan, Patrick ajoi ulos pakanuuden ja käärmeiden symboloiman noituuden.
Paikka, jossa käärmeiden karkottaminen tarun mukaan tapahtui, sijaitsee lähellä Westportin kaupunkia, Mayon piirikunnassa. Yli 700 metrin korkeudelle merenpinnasta kohoavan terävähuippuisen Croagh Patrick – vuoren huipulla Pyhä Patrick legendan mukaan kilvoitteli 40 päivää ja yötä Paholaisen piinaamana. Legenda kertoo Jumalan palkinneen miehen kärsimykset lupaamalla, etteivät irlantilaiset joutuisi kokemaan tuomiopäivän kauheuksia, vaan Irlanti vajoaisi mereen seitsemän vuotta ennen kohtalonhetkeä.
Käärmeet Patrick karkotti heittämällä hopeakellon alas vuoren rinnettä, jolloin kellon kilinän pelästyttämät käärmeet kuulemma häipyivät ikuisiksi ajoiksi Irlannista.
Shamrock - Irlannin symboli 
Pyhä Patrick käytti shamrockia opetusvälineenä yrittäessään selittää pakanakuningas Laoghairelle Pyhän kolminaisuuden (engl. Holy Trinity eli Isä, Poika ja Pyhä Henki) periaatetta.
Irlantilaiset uskovat mielellään, että vihreää saarta symboloiva kolmilehtinen apila "shamrock" kasvaa vain Irlannissa. Suurella t odennäköisyydellä tämä apilanlehti on peräisin samasta apilalajikkeesta, Trifolium dubium, jota kasvaa mm. meillä Skandinaviassa. Pyhän Patrickin päivän juhlinnassa shamrock on yksi näkyvimpiä koristeita. 
HAPPY ST. PATRICK’S DAY – BEANNACHTAI NA FÉILE PÁDRAIG!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti