torstai 9. huhtikuuta 2015

The Homesman

Eilinen leffa oli Viaplaylta The Homesman.

"Amerikkalainen näyttelijälegenda Tommy Lee Jones kuvaa neljännessä ohjauksessaan 1800-luvun rajaseutuelämän kovuutta naisten kautta.

Kolme perheenäitiä on menettänyt järkensä liian rankkojen elinolosuhteiden vuoksi Nebraskan karulla uudisraivaajaseudulla 1855. Naimaton tilanomistaja Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) ilmoittautuu vapaaehtoiseksi kuljettamaan naiset Iowaan mielisairaita hoitavan papinvaimon huomaan. Turvakseen satojen kilometrien vaaralliselle matkalle naiset saavat tilanvaltauksesta syytetyn sotilaskarkurin George Briggsin (Jones).

The Homesman perustuu tunnetun westernkirjailijan Glendon Swarthoutin (1918-1992) vuonna 1988 julkaistuun romaaniin. Paul Newman (1925-2008) olisi halunnut siirtää kirjan alun perin valkokankaalle, mutta luovutti kahden epäonnistuneen käsikirjoitusversion jälkeen. Sen jälkeen oikeudet siirtyivät Sonylle, jolta Sam Shepard yritti ostaa niitä lukuisia kertoja. Lopulta Shepard ehdotti tuottaja Michael Fitzgeraldille, että tämä hankkisi oikeudet Jonesille, joka etsi aktiivisesti uutta projektia ohjattavakseen.

Tarina tuokin vahvasti mieleen Jonesin edellisen valkokangasohjauksen Kolmesti kuopattu (2005). Myös se kertoo pitkästä ja vaikeasta, ratsain tehdystä matkasta, sekä syvästä henkilökohtaisesta lunastuksesta. Tyyliltään molemmat elokuvat ovat eräänlaisia anti-westernejä, jotka tuovat mieleen ankaruudestaan tunnetun Cormac McCarthyn kirjallisen tuotannon. Ei liene sattumaa, että Jones näytteli McCarthyn romaaniin pohjaavassa Coen-veljesten elokuvassa Menetetty maa (2007) ja ohjasi tämän näytelmään perustuvan elokuvan The Sunset Limited (2011).

The Homesman kuvaa koruttomasti amerikkalaista unelmaa edeltänyttä kärsimysten ja uhrausten aikaa. Samalla se on yllättävän herkkä, jopa Federico Fellinin La Stradan (1954) sävyihin yltävä tarina karun miehen ja yksinäisen naisen epätodennäköisestä ystävyydestä ja ehkä rakkaudestakin. Se on yksilödraama, jossa musertavasta miljööstä kasvaa osa mielen keskeistä maisemaa.

Swank ja Jones on pääosissa tapansa mukaan erinomaisia, kuten myös kolmea naista tulkitsevat Grace Gummer, Mirando Otto ja tanskalainen Sonja Richter. The Homesman on muutenkin todellinen näyttelijöiden elokuva ja pikkurooleja myöten täynnä a-luokan esiintyjiä. Mukana nähdään myös John Lithgow, Tim Blake Nelson, James Spader ja Meryl Streep"


Elokuvan traileri: https://www.youtube.com/watch?v=kCFaTffMMeE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti