Nyt alkaa jännittämään, ylihuomenna on kohdunpoistoleikkaus edessä. Olen pitkittänyt ja pitkittänyt asiaa, mutta nyt on pakko mennä parin myooman vuoksi leikkaukseen. Leikkaus tehdään tähystysleikkauksena.
Toivotaan parasta, että kaikki menisi hyvin, eikä tulisi komplikaatioita. Leikkaus tehdään OYS:ssa ja leikkaavan lääkärin pitäisi olla pätevä ja kokenut.
Toivotaan enkeleiden mukanaoloa.
Olisin kiitollinen, jos ko. asian kokeneet voisivat kirjoittaa minulle vaikka yv:nä kokemuksistaan.
1. Mistä syistä kohdunpoisto yleensä tehdään?
Kohtu poistetaan jonkin kirurgisen syyn, taudin tai rakennemuutoksen takia. Riippuen tilanteesta joskus samalla poistetaan myös munasarjat tai munatorvet, mutta se on harvinaista.
Yleisimmät syyt poistaa kohtu ovat kohtuperäiset kirurgisesti hoidettavat syyt ja kohdun laskeuma. Yleisimpiä kirurgisia syitä ovat myoomat eli hyvälaatuiset lihaskasvaimet ja endometrioositauti. Myös erilaisten syöpätautien takia kohtu voidaan joutua poistamaan.
Kohdun laskeumassa kohtu saattaa olla terve, mutta se laskeutuu alas synnytyskanavaan tai jopa emättimen ulkopuolelle. Kohdun laskeuma yleensä laskee elämänlaatua, minkä takia kohtu saattaa olla hyvä poistaa kokonaan ja korjata samalla muut emättimen laskeumat.
2. Miten kohdunpoisto tehdään?
Nykyään kohtu poistetaan tähystyskirurgialla tai emättimen kautta. Molempia tapoja käytetään yhtä paljon. Joskus toimenpide voidaan tehdä myös avokirurgisesti. Toimenpidetavasta riippumatta gynekologi katkaisee kohtuun kulkevan verenkierron ja irrottaa kohdun ympäröivästä kudoksesta.
3. Miten leikkaustapa valitaan?
Leikkaustapa riippuu sairaudesta ja hoitavan gynekologin suuntautuneisuudesta. Jotkut kirurgit suosivat tähystyskirurgiaa, toiset alatiekirurgiaa. Potilaan kannalta ero ei ole kovin suuri, sillä toimenpide on yleensä melko nopea, melko kivuton ja nopeasti parantuva. Kohtua poistettaessa tehdään vain pieniä haavoja, jotka normaalisti parantuvat nopeasti.
4. Miten pitkä sairausloma toimenpiteen jälkeen tarvitaan?
Kirurgisen syyn takia tehdyn kohdunpoiston jälkeen sairauslomaa tarvitaan yleensä kaksi viikkoa ja laskeumaleikkauksen jälkeen neljä viikkoa. Myös avoleikkauksen jälkeen sairauslomaa täytyy pitää neljä viikkoa, sillä vatsanpeitteiden pitkän haavan täytyy parantua rauhassa.
5. Miten yleinen toimenpide kohdunpoisto on?
Suomessa tehdään vuosittain noin 6 000 kohdunpoistoa. Vielä kymmenen vuotta sitten vuosittainen määrä oli noin 10 000, ja kohdunpoistojen määrä naisväestöä kohtaan oli Suomessa korkein koko Euroopassa. Syynä oli muun muassa se, että runsaita kuukautisia hoidettiin poistamalla koko kohtu. Nykyään runsaat kuukautiset hoidetaan yleensä hormonikierukalla.
Suurin osa kirurgisista syistä tehtävistä kohdunpoistoista tehdään 40–50-vuotiaille. Yli 50-vuotiaille toimenpide tehdään yleensä kohdunlaskeuman takia.
6. Jatkuuko naisen oma hormonitoiminta kohdunpoiston jälkeen?
Kun kyse on pelkästä kohdunpoistosta, munasarjat jätetään paikoilleen, ja naisen hormonitoiminta jatkuu entisenlaisena. Esimerkiksi jotkin PMS-oireet, kuten masentuneisuus ja kireys saattavat jatkua edelleen, vaikka kuukautisvuotoa ei enää tule. Naisen elämän syklisyys siis jatkuu edelleen. Useimmat eivät huomaa kohdunpoistoa olossaan mitenkään.
Viidenkympin tienoilla nainen yleensä huomaa normaalisti vaihdevuosioireita, joihin voidaan aloittaa hormonihoito. Jos kohtu on poistettu, hoitoon ei tarvitse liittää keltarauhashormonia, vaan yleensä pelkkä estrogeenigeeli riittää.
7. Minkälaisia sivuvaikutuksia kohdunpoistosta voi seurata?
Kohdunpoisto on tavallisesti turvallinen leikkaus, ja siitä seuraa harvoin sivuvaikutuksia. Esimerkiksi jälkivuotoriski on melko vähäinen. Alle prosentille leikatuista tulee kuitenkin virtsatie- tai suolivaurioita, sillä toimenpide tehdään virtsarakon, virtsateiden ja suoliston läheisyydessä. Näissä tapauksissa vauriot korjataan myöhemmin kirurgisesti.
8. Voiko kohdunpoistosta seurata myöhempiä riskejä?
Kohdunpoiston tiedetään altistavan myöhemmin laskeuman kehittymiselle. Kohtu on elin, joka pitää lantion rakennetta ylhäällä. Jos se poistetaan, vatsaontelon elimet voivat alkaa työntyä alaspäin. Pienelle osalle laskeuma kehittyy jo noin vuodessa, mutta suurin osa alkaa kokea oireita vasta noin kymmenen vuoden päästä. Kaikki laskeumat joudutaan korjaamaan kirurgisesti.
Riskiryhmään kuuluvat pyritään tunnistamaan jo etukäteen ja ohjaamaan lantionpohjan fysioterapiaan, jolloin tulevaa laskeumariskiä voidaan vähentää. Riskiä lisäävät muun muassa synnytykset, ylipaino ja tavallista venyvämpi kudostyyppi.
9. Miten kohdunpoisto vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen?
Asiasta on tehty paljon tutkimusta. Kohdunpoisto ei yleensä vaikuta seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen mitenkään. Kun se vaikuttaa, suunta on myönteinen. Eli kun jokin kiusallinen vaiva poistuu elämästä, myös seksuaalisuudesta voi nauttia enemmän.
Kun kohtu on laskeutunut, emätin on yleensä hyvin väljä. Kohdunpoistoleikkaus ja emättimen laskeuman korjaus muuttavat emättimen koon normaaliksi, jolloin se toimii myös yhdynnässä paremmin.
10. Entä henkinen puoli? Mistä nainen voi saada apua, jos kokemus naisena olemisesta tuntuu katoavan?
Nykyään kohdunpoisto ei ole enää kovinkaan iso juttu useimmille naisille. Gynekologi puhuu naisen kanssa asiasta, perustelee toimenpiteen syyt ja vastaa kysymyksiin.
Joissakin harvoissa tapauksissa toimenpide voi kuitenkin olla henkisesti rankka. Jos esimerkiksi nainen on kolmekymppisenä käynyt läpi rajut lapsettomuushoidot eikä niistä huolimatta ole onnistunut saamaan lasta, hänen suhteensa kohtuun ja sisäsynnytinelimiin saattaa olla herkkä. Jos hän viisikymppisenä joutuu jonkin muun syyn takia kohdunpoistoleikkaukseen, esiin saattaa nousta paljon tunneasioita. Silloin hyvän gynekologin tehtävänä on tarjota keskusteluapua tai suositella käymään asiaan perehtyneellä psykologilla.
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Terveystalo Kampin sairaalan ylilääkäri Minna Kauko.
Teksti: Hanna Vilo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti